Porozmawiajmy o uzależnieniach II” – program profilaktyki uzależnień wśród koneckich uczniów. w okresie od 01.05.2015 r. do 31.10.2015 r. W projekcie wzięło udział  757 uczniów. Liczba uczestników konferencji – 24 osób. Liczba uczestników pikniku integracyjnego- 51 Odbyło się 6 przedstawień teatralnych. 1 konferencja „ Porozmawiajmy o uzależnieniach” oraz 1 piknik integracyjny. Przedstawienia profilaktyczne pozwoliły na podniesienie świadomości uczniów dotyczącej niebezpieczeństw wynikających z podejmowania zachowań ryzykownych, stosowania substancji uzależniających. W czasie zajęć prowadzący wskazywał młodzieży niebezpieczne sytuacje, prowadzące do  możliwości uzależnienia się. Uczniowie poznali racjonalne sposoby uniknięcia zagrożeń uzależnienia ze szczególnym zwróceniem uwagi na uzależnienia behawioralne. Otrzymali też ulotki informujące o punktach pomocy dotyczących poszczególnych uzależnień. Uczestnicy konferencji poszerzyli swoją wiedzę w zakresie uzależnień, poznaliskalę zjawiska. Została im zaprezentowana  wiedza jak rozpoznawać  sygnały ostrzegawcze mówiące o uzależnieniu dziecka. Pokazano również przykładową sesję terapeutyczną rodziny z osobą uzależnioną. Nauczyciele poznali też możliwości zastosowania w pracy dydaktycznej i wychowawczej sposobów zaradczych i możliwości uzyskania specjalistycznej pomocy, a także prowadzenia w szkole profilaktyki pozytywnej.