„Rodzinne spotkania” – projekt finansowany ze środków Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego 2018

Rodzinne spotkania”  to projekt polegający na podejmowaniu działań profilaktycznych, integracyjnych oraz edukacyjnych, skierowanych do dzieci i ich rodzin z terenu powiatu koneckiego, w tym zagrożonych wykluczeniem społecznym, których sytuacja (min. materialna, brak pracy, umiejętności rodzicielskich, organizacyjnych i długotrwała frustracja) spowodowała rozluźnienie więzów rodzinnych. Projekt zakłada bezpłatne, specjalistyczne wsparcie. Działania przewidziane w projekcie przyczynią się do odbudowania więzi między członkami rodziny, lepszego poznania siebie nawzajem, poprawienia komunikacji między pokoleniami, rodzicami, a także między rodzeństwem.

Podejmowanie cyklicznych działań pozwoli na wdrożenie rodzin do wspólnego spędzania czasu, wyrobi nawyk dbałości o wspólnie spędzony czas. „Rodzinne spotkania” to projekt  mający na celu pogłębienie więzi między rodzicami i dziećmi, poprzez wspólne podejmowanie aktywności.

Przeprowadzono:

• Zorganizowano 2  wyjazdy integracyjne i imprezy okolicznościowe
  • Przeprowadzono warsztaty edukacyjne- 1
  • Liczba rodzin objętych wsparciem : 25
  • Liczba rodziców biorących udział w warsztatach 30

Osiągnięto Rezultaty miękkie:

1. Wzmocnienie prężności rodziny i integracji wewnątrzrodzinnej
  2. rozwój umiejętności wychowawczych rodziców
  1. wzrost samooceny podwyższenie poziomu kreatywności dzięki udziałowi w  zajęciach
  2. rozwój umiejętności społecznych dzieci